Peer van der Helm (1957) studeerde geneeskunde (1984) en werkte als berggids en skileraar in de Zwitserse en Franse Alpen. Terug in Nederland volgde hij een opleiding als bijstandsmaatschappelijk werker (1998) en werkte voor verschillende gemeenten als bijstandsconsulent, medewerker juridische zaken en inhoudelijk leidinggevende (2000). Hij studeerde daarnaast arbeids- en organisatiepsychologie en ontwikkelingspsychologie in deeltijd (2002) en werkte als senior onderzoeker en adviseur bij de VNG.
Na een overstap in 2004 naar de hogeschool Leiden werkte hij daar als kwaliteitscoördinator, docent en onderzoeker. In 2011 promoveerde hij op het onderwerp ‘leefklimaat in justitiële jeugdinrichtingen’ , met als titel: ‘First, do no harm’. Hij werd in 2016 lector residentiele jeugdzorg aan de Hogeschool Leiden. In 2021 werd Peer benoemd als bijzonder hoogleraar Onderwijs en Zorg voor jongeren met gedragsproblemen in het gespecialiseerd onderwijs. De laatste jaren houdt hij zich bezig met onderzoek naar complexe multiproblematiek, waaronder eetstoornissen, agressie, zelfbeschadiging en suïcide in combinatie met zorgethiek.
Binnen IncluZie is hij medewerkpakketleider van werkpakket 2 ”Impact creëren in het debat over maatschappelijke normen rond opgroeien en opvoeden”.